Weblog for Inspiration & Growth: Obaudire

Tuesday, December 21, 2010

Bericht aan Arien

Hoi Arien,


Wat leuk om jouw bericht te lezen. Goede herinneringen aan onze lunch in Den Haag. De tijd vliegt, ja sinds midden vorig jaar weer op 'vrije voeten'. Dat wil zeggen: mijn start als weekendstudent aan Rolduc (inmiddels 3e jaars) heeft een heel proces op gang gebracht van verdieping op filosofisch, theologisch en persoonlijk vlak. Niet alleen in theorie maar ook in de praktijk.

Ik wil niet zomaar een lauwe katholiek zijn maar d'r vol voor gaan. Het laatste jaar hebben we daarbij als katholieken nogal wat te lijden onder hostierelletjes en kindermisbruik (shame!) maar mijn geloof is in dat opzicht rostvast gebleven.

Via de Imitatione Christi van Thomas a Kempis, Ignatius van Loyola en zijn Geestelijke Oefeningen ben ik na afgelopen zomer begonnen met het 'beramen' van een dissertatie op het grensvlak van de psychologie, theologie en spiritualiteit. Helaas is dat onderwerp sinds een jaar of vijf in de mode aan het komen. Eerst slopen we met onze angelsaksische bedrijfscultuur het vertrouwen uit bedrijven en organisaties en daarna hebben we 'spiritueel leiderschap' nodig om het weer wat terug te krijgen. Daarbij lijkt het placebo effect het hoogst haalbare te zijn;-)). Ik hoop in dat opzicht origineel en creatief te mogen zijn wanneer ik de vrije wil, authentiek geloof en het keuzeproces om tot dat geloof te komen nou eindelijk wel eens ga doorgronden. Krauthammer op de snijtafel zou ik zeggen.

Voor het overige sta ik overigens blijmoedig in het leven en heb een mooi tempo gevonden waarin gezin, werk en bezinning hand in hand gaan onder het motto: 'We zijn bewoners van de landen van de aarde, maar we zijn burgers van de hemel' (uit een brief aan Diognetus). Tijd voor geestelijk leven, tijd voor onthechting, tijd voor echte leiders.

Wat de energie betreft: I confess, ik bouw met mijn procesbegeleiding bij E.ON gewoon mee aan nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. Ben benieuwd hoe jij vaart in energieland. Meer bijzonder hoe je leiding geeft aan je leven en hoe het jou als 'leider' vergaat?

Nieuwsgierig, ja ik wel: tijd voor een hapje. Den Bosch lijkt me een geschikte locatie!

Skon fistdage en ne goeie routsch in het nej joar.

Groeten
BartOn December 21, 2010 10:05 AM, Arien Scholtens wrote:

--------------------

Hallo Bart, Hoe is het met jou deze dagen? De laatste keer dat we elkaar spraken was je bij Rolduc begonnen. Benieuwd hoe je daar bent gevaren. Zie op LinkedIn dat je voor jezelf bent begonnen. Nieuwsgierig! Ben zelf actief voor de nieuwe energievoorziening. Fijne Kerst en goed 2011! Arien Scholtens